2. NM runde i Rallycross 2024

2. NM runde i Rallycross 2024

Publisert av Linda Fuglesang Tveito den 27.05.24. Oppdatert 03.06.24.

25. & 26. MAI VAR DET 2. RUNDE I RALLYCROSS-NM PÅ FUGLEHAUGEN MOTORSENTER 

"Det er begrensa hvor dritt det kan gå" sto det på den knall oransje bobla til Helge Jakobsen fra NMK Gardermoen. Selv om det gikk "litt dritt" for de lokale gutta fra Hallingdal, gikk det faktisk kjempe bra med arrangementet av den 2.runden i NM-Rallycross på Fuglehaugen Motorsenter. Flott vær, super stemning, fantastiske mennesker og helt rå bilkjøring. Rett og slett helt helmaks. 

"Det er begrensa hvor dritt det kan gå" står det på bobla til Helge Jakobsen. Foto: Linda F. Tveito 

Det skal kjøres fem NM-runder i år, NMK Gol var vertskap for andre runde. Alle løpene er tellende i sammendraget og det er de fire supernasjonal-klassene som har NM-status. I tillegg var løpet andre runde i norgescupen for juniorer, og for historisk klasse. NM-runden på Fuglehaugen ble kjørt over to dager, tre innledende omganger lørdag før siste innledende omgang søndag med finaler. NMK Gol hadde en sjåfør fra egen klubb, Andre Leikvold. Han stilte til start for første gang, i klassen Rallycross Junior. Det gikk ikke helt som han hadde håpet på, hele helgen slet han med tekniske problemer og bilen gikk ikke mer enn en runde i hvert heat før den kuttet. 

Andre Leikvold klar til 4.omgang med et håp om at problemet var fikset - Foto: Linda F. Tveito

Det var ikke bare Leikvold som hadde bil trøbbel, Henning Maribo fra naboklubben NMK Nedre Hallingdal slet med kjøling på bilen. Maribo har tidligere kjørt en sesong med rallycross i 2022, i år satser han igjen på Rallycross og er i gang med sin 2.sesong. Maribo stilte til start i klasse 3 - 2400 ccm og kjørte seg til 4 spor i B-finalen, 8.plass totalt. 

Henning Maribo - Foto: Linda F. Tveito

Vi følger også alltid med på naboene over fjellet, i Valdres. Petter Leihol ble nummer 3 i klasse 3. Andreas Myhre ble nummer 8 i klasse 4. Dette var hans første løp i denne klassen og imponerte her. Etter noen runder på banen ble han spurt hvordan det var. Han svarte: "uvant - det går så j... fort". 

301 - Petter Leirhol - Foto: Arntzen Foto

434- Andreas Myhre - Foto: Arntzen Foto

 

LØPSHELGEN

Som nevnt var det flott vær, super stemning, fantastiske mennesker og helt rå bilkjøring. Det var bilkjøring i øverste klasse, men det skal flere til enn utrolig dyktige sjåfører for å få til et topp arrangement. Markus Røsrud fra NMK Gardermoen vant klassen Rallycross Junior - 1600 ccm. Når han ble intervjuet etter målgang var det alle i teamet, mamma og pappa han takket. "Jeg hadde aldri klart dette uten dere" sa en glad Røsrud. Han har helt rett!! Det kreves et helt team både rundt og på banen. Det er fantastisk og se hvor mange som stiller opp for å få til dette arrangementet. Depoet og banen var fylt av mammaer, pappaer, besteforeldre, onkler, tanter, naboer og andre mennesker som bidrar til at dette skulle bli en fantastisk helg. Besteforeldre som passer barnebarn, mekanikere som bytter deler, frivillige som jobber til sent på kveld og står opp igjen klokka fem neste morgen for å smøre baguetter, klargjøre banen, vaske toaletter, rydde søppel. Alt du ikke vet at blir gjort, blir fikset av mennesker som brenner for sporten. Det er faktisk 140 funksjonærer fra NMK Gol i sving for å få til et sånt arrangement, de aller fleste er frivillige. Noen tar fri fra jobb og skole for å kunne bidra, noen sover lite, noen sover ingenting og andre tar med "senga" og sover noen timer på Fuglehaugen. Vi er alle sammen om dette! Så takk for at du bidrar, om du er sjåfør, mamma, funksjonær eller spotter. 

Funksjonær møte søndag morgen - Foto: Linda F. Tveito

 

EN HELG FULL AV FØLELSER

En helg med Rallycross er en helg med hele følelsesregistret. På verandaen til klubbhuset svingte følelsene og engasjementet i takt med kjøringen. Her var det reservert plass for førernes "spottere", disse har direkte kontakt med førerne under løpet og hos disse er også følelsene i helspenn. På bildene kan du se håp og glede gå over i fortvilelse, som igjen gjør at gledesrusen kommer hos sidemann og klubbkameratens spotter. Det ligger timer med forberedelser og trening bak en slik gledesrus - herlig når en får lønn for strevet. En spennende A-finale i klasse 2. Spottere til 227 Trond Simen Larsen og 230 Petter J. Fuglestveit, begge fra NMK Konsmo side om side både på verandaen og på banen. Larsen ble nummer 2 og Fuglestveit ble nummer 3 sammenlagt. 

 

Spotter til 230 Petter J. Fuglestveit fra NMK Konsmo hopper av glede under finalen. Foto: Linda F. Tveito

Før det går over til usikkerhet og spenning. 

Spotter til klubbkammerat 227 Trond Simen Larsen fra NMK Konsmo i vill jubel - Foto: Linda F. Tveito

Spottere, klubbkamerat og konkurrent gratulerer hverandre. Foto: Linda F. Tveito 

 

EN ROLIG KAR

I løpet av et Rallycrossløp er alle følelser i sving, nervøsitet, glede, sinne, skuffelse og lettelse. Terje Brunsæl fra NMK Gardermoen er en rolig kar. I sin himmelblå Renault tok han seg en kaffepause før start i C-finalen da heatet måtte vente litt, legg merke til kaffekoppen på taket. Et finaleheat består av seks runder, i motsetning til en innledende omgang som består av tre runder. Under kaffepausen sier Brunsæl at han begynner å bli sliten etter fire innledende omganger, så han kommer til å kjøre av banen etter tre runder. Det gjør Brunsæl og siden han ikke fikk drukket opp kaffen før starten gikk, stopper han etter avkjøring og spør med et glimt i øyet om han kan få resten av kaffen. Terje Brunsæl du er når som helst velkommen til Gol for en kaffe. En rolig og sindig kar som bygger bilene sine selv. 

Terje Brunsæl fra NMK Gardermoen med kaffekoppen på taket - Foto: Magnus Flaget

Nå har støvet lagt seg og vi sitter igjen med en helg med nye rallycross minner og mange gylne øyeblikk. NMK Gol takker alle som har gjort denne helgen til en fantastisk rallycross helg. Når alt var ryddet og stengt åpnet himmelen alle sluser og regnet kom. En strålende rallycross helg, med perfekt løps vær. Velkommen igjen. 

Se også på vår Facebook side:

Reels - 1

Gratulere til alle pallplasseringer i alle klasser. Resultater fra alle klasser ligger som PDF nederst på siden.